Počasí se zatím neuklidňuje. Třetí stupeň platí kvůli velké vodě na 21 místech

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

25. prosince 2023 8:30 | Aktualizováno: 25. prosince 2023 21:53

Česko se kvůli tání sněhu a srážkám nadále potýká o vánočních svátcích s velkou vodou. Výstraha se stále týká téměř celého území s výjimkou nejjižnějších partií jižních Čech a nejvýchodnějšího cípu republiky. Večer byl hlášen nejvyšší stupeň povodňové aktivity z více než dvou desítek míst. 

Třetí stupeň povodňové aktivity platil po půl desáté večer na Panenském potoce v Pertolticích, na Jizeře v Jablonci nad Jizerou, na pěti místech na Labi, na dvou místech na Orlici, na Chrudimce v Nemošicích, na Novohradce v Úhřeticích, na Doubravě v Pařížově, na čtyřech místech na Sázavě, na dvou místech na Svratce a Jihlavě a na Moravské Dyji v Janově. 

Alespoň jeden ze tří stupňů povodňové aktivity byl večer hlášen z téměř 170 míst na českých řekách. 

Nejvyšší stupeň výstrahy před velkou vodou se aktuálně týká oblastí v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Středočeském, Jihočeském, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Jihomoravském kraji a také na Vysočině. 

Meteorologové na sociální síti X poznamenali, že dnes odpoledne má zeslábnout vítr a tání sněhu začne zpomalovat. "Stupně povodňové aktivity se na řekách budou vyskytovat pravděpodobně až do konce vánočních svátků," uvedli. 

Varování před silným větrem s nárazy o rychlosti 55 až 75 kilometrů za hodinu platilo do pondělních 11 hodin. 

Témata: Počasí Povodně ČHMÚ