Počasí se dnes projeví mnoha způsoby. Silný vítr oslabí, může ale padat sníh

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

3. listopadu 2023 6:00

Bouře Ciarán, která již ve čtvrtek zpustošila Velkou Británii či Francii, se projevuje také v Česku, a to silným větrem. V pátek už ale oslabí, během dopoledne zcela přestane platit výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Den bude ale zase vydatný na srážky, které mohou být i sněhové. 

Výstraha před silným větrem, který může v nárazech dosáhnout rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu, zůstává po dnešní šesté hodině ráno v platnosti pro Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj a okresy Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Kyjov, Mikulov, Slavkov u Brna, Veselí nad Moravou a Vyškov na jižní Moravě. V těchto oblastech vyprší v 10:00.

Přes den mají na některých místech dosáhnout maxima až 15 stupňů, ovšem na horách bude jen lehce nad nulou a v polohách nad 1100 metrů nad mořem hrozí kromě smíšených i sněhové srážky. 

Počasí přes den (07-24):

Zpočátku převážně zataženo, na většině území s deštěm, místy i vydatnějším, v Čechách a postupně i na Moravě a ve Slezsku nad 1100 m i srážky smíšené nebo sněhové. Během dne, na východě až večer, od západu ustávání srážek a protrhávání oblačnosti. Nejvyšší teploty 6 až 10 °C, ve východní polovině území ráno a dopoledne 11 až 15 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C, ve východní polovině území ráno a dopoledne kolem 7 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s. Na východě zpočátku vítr čerstvý jihovýchodní až jižní 6 až 11 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h).

Témata: Počasí vítr sníh ČHMÚ