Počasí: Povodňové ohrožení se týká dalšího území, vyplývá z výstrahy

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

4. ledna 2024 13:35

Česko v úvodních lednových dnech opět trápí vydatné srážky a s nimi spojené vzestupy hladin vodních toků. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek po poledni opět aktualizoval výstrahu před povodněmi. 

Nejvyšší stupeň výstrahy před povodňovým ohrožením platí nově kromě okresu Sušice v Plzeňském kraji i pro okres Trutnov v Královéhradeckém kraji. Vodní toky mohou v těchto oblastech stoupnout na třetí stupeň povodňové aktivity.

Pro okresy Cheb v Karlovarském, Domažlice, Horažďovice, Horšovský Týn, Klatovy a Stod v Plzeňském, Prachatice a Vimperk v Jihočeském, Mělník ve Středočeském, Děčín, Litoměřice, Lovosice, Roudnice nad Labem a Ústí nad Labem v Ústeckém, Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, Jaroměř, Náchod a Nové Město nad Metují v Královéhradeckém, Pardubice v Pardubickém a Litovel, Mohelnice a Zábřeh v Olomouckém kraji. 

V Česku platil ve čtvrtek po 13. hodině alespoň jeden ze tří stupňů povodňové aktivity na více než šesti desítkách míst. Třetí stupeň hlásí Labe ve Vestřevi a Vltava v Českém Krumlově.

Do 22 hodin zůstává v platnosti výstraha před velmi vydatným deštěm pro okresy Český Krumlov, Prachatice a Vimperk v Jihočeském, Domažlice, Klatovy a Sušice v Plzeňském kraji. Do čtvrtečního večera místy očekávají meteorologové srážkové úhrny až 30 milimetrů. 

Témata: Počasí Povodně Déšť ČHMÚ