Počasí opět ztíži chůzi i jízdu autem. Kdy a kde hrozí ledovka?

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Autor: Jan Hrabě

9. prosince 2023 12:29

Česko v sobotu večer a v noci na neděli opět částečně pokryje ledovka, vyplývá z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ledovka se bude tvořit v případě mrznoucího deště. Varování zůstane v platnosti až do nedělního rána, respektive dopoledne. 

Ledovka se nejprve vytvoří v Plzeňském a Karlovarském kraji a v okresech Benešov, Beroun, Dobříš, Hořovice, Příbram, Rakovník, Sedlčany a Votice ve Středočeském, Blatná, České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Milevsko, Písek, Prachatice, Strakonice, Trhové Sviny, Týn nad Vltavou, Vimperk a Vodňany v Jihočeském a Chomutov, Kadaň, Podbořany a Žatec v Ústeckém kraji. Výstraha pro ně začne platit v 18:00.

Na Vysočině, jižní Moravě, v Hradci Králové a v okresech Čáslav, Kutná Hora a Vlašim ve Středočeském, Dačice, Jindřichův Hradec, Soběslav, Tábor a Třeboň v Jihočeském a Česká Třebová, Hlinsko, Holice, Chrudim, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Pardubice, Polička, Přelouč, Svitavy, Ústí nad Orlicí a Vysoké Mýto v Pardubickém kraji bude varování platit od 23:00.

Při ledovce se při pohybu venku doporučuje chodit velmi opatrně, přičemž starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství, uzpůsobit jízdu stavu vozovky a počítat s prodloužením cestovního času. 

Témata: Počasí Zima ČHMÚ