Počasí o víkendu ve znamení návratu zimy. Čekejte mrazy a nový sníh

Zimní počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

6. ledna 2024 6:30

Do Česka během začínajícího víkendu dorazí očekávané ochlazení, proto bude například během celé neděle nejtepleji ráno. Předpověď počítá i se sněžením, přičemž na některých místech může spadnout až 20 centimetrů sněhu. 

Meteorologové očekávali srážky už v noci na dnešek s tím, že během víkendu budou sněhové, konkrétně v nížinách až od noci na neděli. Nejvíce nového sněhu, konkrétně až 20 centimetrů, má napadnout na Šumavě, v jihočeském Pošumaví a v Jeseníkách.

"Jižní Čechy a Vysočina by mohly mít až 10 cm nového sněhu. Na ostatním území (vyjma severní poloviny Čech, kde bude patrně sněžit minimálně nebo vůbec) by měly napadnout řádově (vyšší) jednotky cm," sdělil ČHMÚ na sociální síti X. 

Předpověď na sobotu (00-24):

Většinou zataženo, místy, postupně od jihu na většině území déšť, na severozápadě srážky jen ojediněle. Nad 900 m sněžení, večer bude s výjimkou jihovýchodu sněžit místy i v nížinách. Zpočátku ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v 1000 m na horách kolem 1 °C. Slabý proměnlivý vítr nebo klidno, odpoledne postupně mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, později večer zejména na Moravě a ve Slezsku místy čerstvý vítr 5 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):

Zataženo, na většině území sněžení. Na severu a západě Čech sněžení místy a většinou slabé. Odpoledne a večer sněžení místy a částečné protrhávání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, na severu a severovýchodě při slabším větru až -6 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C už ráno, po celý den ochlazování. Mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku místy čerstvý 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s.

Témata: Počasí Zima ČHMÚ