Počasí o víkendu: Jak ho ovlivní studená fronta? Předpověď nabízí odpověď

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

17. února 2024 6:00

Teplejším ze dvou volných dní bude ten dnešní, vyplývá z aktuální předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Svou roli sehraje přechod studené fronty, neděle tak bude oproti sobotě nepatrně chladnější. 

Přes území České republiky přejde o víkendu od severozápadu studená fronta a za ní se od západu rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu, který se přesune k východu. Zatímco v sobotu dosáhnou maxima 13 stupňů, v neděli už budou nejvyšší teploty atakovat jen 10 stupňů. 

Předpověď na sobotu (00-24):

Zataženo až oblačno, zejména na východě zpočátku až polojasno. Během noci od severozápadu na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Během dne od severozápadu většinou oblačno, srážky postupně jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, při zmenšené oblačnosti kolem 2 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, na východě místy kolem 8 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C. Slabý, zejména v Čechách a na severovýchodě přechodně mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, nad 1000 m sněhové. Ráno na jihozápadě místy, jinde jen ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Odpoledne od západu přibývání oblačnosti, později večer na západě ojediněle déšť. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Témata: Počasí ČHMÚ