Počasí na tři dny volna? Nejteplejší den týdne je teprve před námi!

Letní počasí

Autor: Jan Hrabě

4. července 2024 6:00

Děti mají volno už od poslední červnové soboty, ale dospělí vyhlížejí páteční den volna navíc. Zvlášť když počasí nemá být vůbec špatné. Už v pátek bude tepleji než v předchozím průběhu týdne, teploty dosáhnou maxima v sobotu. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Co ovlivní počasí v Česku během prodlouženého víkendu? Během pátku se do střední Evropy rozšíří tlaková výše od jihu, která se bude přesouvat dále k východu a po její zadní straně k nám začne proudit velmi teplý vzduch od jihu. O víkendu bude přes české území zvolna postupovat zvlněná studená fronta od západu. Proto se v neděli oproti sobotě místy ochladí až o deset stupňů.

Předpověď na pátek:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Večer ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na západě kolem 20 °C. Slabý, přes den přechodně mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na sobotu:

Polojasno až skoro jasno, později od západu v Čechách přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na východě přechodně čerstvý 4 až 8 m/s, se později v Čechách bude měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí

Předpověď na neděli:

Oblačno až zataženo, zpočátku na východě až polojasno. Postupně na většině území déšť nebo přeháňky, místy srážky vydatné. Místy bouřky i silné. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na západě až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 24 °C, na jihovýchodě a východě Moravy kolem 28 °C. Slabý severozápadní až severní vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí. Na východě zpočátku jihovýchodní vítr.

Témata: Počasí Léto ČHMÚ