Počasí na Štědrý den? Letitá série mnohé naznačuje, připomněli ji meteorologové

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

15. prosince 2023 6:30

Česko má před sebou ještě jednu běžnou neděli, na tu následující pak připadá Štědrý den. Přesná předpověď na Vánoce sice ještě není k dispozici, meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ale poskytli pohled do historie, který mnohé naznačuje. 

Meteorologové v pondělí zveřejnili měsíční výhled, v němž konstatovali, že teplotně nadprůměrné období bude trvat do vánočních svátků. Ve čtvrteční tiskové zprávě pak podotkli, že konkrétně 24. prosince neklesla od roku 2008 průměrná denní teplota vzduchu pod nulu. "Zažíváme sérii nejteplejších Štědrých dnů za posledních 30 let," konstatovali.

Dlouhodobý průměr průměrné denní teploty vzduchu na Štědrý den mezi lety 1991 až 2020 je -0,4 °C. Loni byl zaznamenán druhý nejteplejší Štědrý den s průměrnou teplotou 6,1 °C. Ještě o tři desetiny stupně tepleji bylo v roce 1980. 

"V loňském roce byla průměrná teplota vzduchu na našem území 6,1 °C, byl to nejteplejší Štědrý den od roku 1991. Nejtepleji bylo na stanici Osoblaha v Moravskoslezském kraji (9,7 °) a v Praze-Klementinu (9,6 °C). Nejchladněji na Sněžce (−1,1 °C). Na některých stanicích denní maxima teploty vzduchu překračovala až 12 °C. Nejvyšší hodnoty byly naměřeny na stanicích Lednice (12,5 °C) a České Budějovice (12,2 °C)," zmínili meteorologové. 

Témata: Počasí Vánoce ČHMÚ