Počasí na přelomu února a března: Co slibuje předpověď pro tento týden?

Jaro, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě

26. února 2024 6:00

Na přelomu února a března se očekává typicky jarní týden, vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maximální teploty dosáhnou během pracovních dnů až 17 stupňů. 

Počasí bude nejprve ovlivňovat brázda nízkého tlaku vzduchu, která bude postupovat ze západní do střední Evropy, kde se bude vyplňovat. V druhé polovině příštího týdne postoupí z Atlantiku do západní Evropy další brázda nízkého tlaku vzduchu. Na české území bude po celé období proudit teplý vzduch od jihu.

Předpověď na pondělí:

V noci jasno až polojasno, zpočátku ojediněle, postupně na většině území zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, i mrznoucí. Přes den zpočátku převážně zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, i mrznoucí. Ráno na východě a na horách, postupně na většině území polojasno až oblačno. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, ve východní polovině území většinou kolem +4 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, na severovýchodě a východě až 15 °C, při déletrvající nízké oblačnosti nebo mlze kolem 7 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, ve východní polovině území většinou vítr mírný jihovýchodní až jižní 3 až 7 m/s, bude večer slábnout.

Předpověď na úterý:

Oblačno až zataženo, později odpoledne a večer hlavně na severu a severovýchodě místy přeháňky. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačnosti. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, při uklidnění větru až -2 °C, na jihovýchodě území kolem +6 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 11 °C, ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku 11 až 15, ojediněle až 17 °C. Slabý proměnlivý nebo severovýchodní vítr do 4 m/s. Na Moravě a ve Slezsku slabý, přes den mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na středu:

Oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky, na severu nad 1200 m i srážky sněhové. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačnosti. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, v jihozápadní polovině Čech 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, na Moravě a ve Slezsku 10 až 15 °C, ojediněle až 17 °C. Slabý severní, na východě zpočátku jihozápadní vítr do 4 m/s.

Předpověď na čtvrtek:

Oblačno až zataženo, zpočátku ojediněle déšť nebo přeháňky. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačnosti. Postupně místy polojasno. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, v západní polovině území 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 13 °C, na jihovýchodě až 16 °C. Slabý, postupně místy mírný východní až jihovýchodní vítr 3 až 6 m/s.

Předpověď na pátek:

Oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Postupně místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, na východě území místy až 15 °C. Slabý proměnlivý, zpočátku místy mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Témata: Počasí Jaro ČHMÚ