Počasí na Boží hod: Dvě platné výstrahy kvůli větru a velké vodě

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

25. prosince 2023 6:00

Situace ohledně počasí se moc neuklidní ani na Boží hod vánoční, vyplývá z výstražných informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Téměř na celém území bude nadále platit varování před povodněmi, zejména v Čechách má nadále řádit silný vítr.   

Nejvyšší stupeň varování před povodněmi se má i v pondělí ráno týkat okresů Karlovy Vary v Karlovarském, Kadaň v Ústeckém, Králíky v Pardubickém a Litovel, Mohelnice, Olomouc, Šumperk a Zábřeh v Olomouckém kraji.

U vodních toků v těchto oblastech hrozí dosažení třetího stupně povodňové aktivity. Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a omezit lidskou činnost.

Do 11. hodiny zůstává v platnosti také výstraha před silným větrem, který může v nárazech dosahovat rychlosti 55 až 75 kilometrů za hodinu. 

Počasí přes den (07-24):

Zataženo až oblačno, na horách a na severu a severovýchodě místy, jinde ojediněle déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, na jihu Moravy až 13 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 6 až 11 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), odpoledne a večer začne slábnout. Na východě místy mírný vítr 2 až 6 m/s.

Témata: Počasí Povodně vítr ČHMÚ