Počasí může být nejteplejší za desítky let, upozornili meteorologové ve výhledu

Letní počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

15. srpna 2023 6:00

Česko zažije jedno z nejteplejších období za desítky let, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pravidelném měsíčním výhledu. Zbytek srpna bude podle meteorologů teplotně nadprůměrný, vydatněji pršet by mělo jen v rámci bouřek. 

Meteorologové na úvod konstatovali, že v tomto týdnu se průměrné teploty dostanou do extrémních hodnot. "To znamená, že týdenní období přibližně od začátku druhé poloviny srpna bude patřit mezi nejteplejší od roku 1931," poznamenali. 

Během druhé poloviny příštího týdne sice začnou teploty klesat, ale i tak budou nadále nadprůměrné. "V následujících dvou týdnech do 10. září se očekávají teploty na rozhraní průměrných a nadprůměrných hodnot. Celkově bude období od 14. srpna do konce první dekády v září teplotně nadprůměrné," uvedl ČHMÚ ve výhledu.

Co se týká srážkových úhrnů, mezi jednotlivými týdny se nečekají výrazné rozdíly. Celkově bude období do 14. září srážkově průměrné.

"První předpovědní týden bude bez plošně výrazných srážek, ale lokálně v bouřkách se mohou vyskytnout i vydatné srážky. V dalších týdnech se budou srážkové úhrny udržovat kolem normálu, ovšem s velkou nejistotou v posledním předpovědním týdnu," dodali meteorologové.

Témata: Počasí Léto ČHMÚ