Počasí: Meteorologové varují! Až do zítra hrozí sněhové jazyky a závěje. Víme kde

Zima, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

15. ledna 2024 11:49

Až do úterního poledne se na horách na severu země mohou tvořit závěje či sněhové jazyky, vyplývá z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V platnosti je nadále také varování před povodněmi pro okres Český Krumlov. 

Výstraha před tvorbou závějí či sněhových jazyků se týká zejména Jizerských hor, Krkonoš, Orlických hor a Beskyd a bude platit až do úterních 12:00.

Vyšší stupeň výstrahy, který varuje před závějemi, se týká okresů Jilemnice a Tanvald v Libereckém, Dobruška, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov a Vrchlabí v Královéhradeckém, Králíky v Pardubickém, Jeseník a Šumperk v Olomouckém a Bruntál a Rýmařov v Moravskoslezském kraji. 

Meteorologové upozorňují, že hrozí problémy při řízení vozidel, protože některé vozovky mohou být nesjízdné. Řidič by neměli zapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Na horách se doporučuje dodržovat pokyny Horské služby.

Do úterního poledne zůstává v platnosti také výstraha před povodňovou bdělostí pro okres Český Krumlov v Jihočeském kraji. 

Témata: Počasí Zima ČHMÚ