Počasí: Meteorologové avizují problém na startu nového týdne

Počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

21. ledna 2024 6:00

V neděli ráno skončí platná výstraha před silným mrazem, který v noci na dnešek udeřil zejména na severu Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale již avizuje, že nebezpečné jevy mohou doprovázet i začátek nového týdne. 

Meteorologové předpokládají, že v pondělí se především ve východní polovině území bude místy tvořit ledovka kvůli mrznoucím srážkám. S budoucí výstrahou počítají pro Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a Vysočinu. 

Ve Frýdlantském výběžku, na severu Moravy a ve Slezsku bude zřejmě hrozit i silný vítr s nárazy o rychlosti 15 až 20 metrů za sekundu. 

Předpověď na pondělí:

Oblačno až zataženo, zpočátku místy polojasno. Během dne od západu na většině území déšť nebo přeháňky, večer nad 700 m srážky smíšené nebo sněhové. Ve východní polovině území místy i srážky mrznoucí. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, při sněhové pokrývce ojediněle kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 9 °C, na severu Čech, na Moravě a ve Slezsku -1 až +4 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, na severu a severovýchodě během dne čerstvý s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h).

Témata: Počasí Zima ČHMÚ