Počasí mění pražské ulice v řeku. Česko zasáhly silné bouřky

Ulice v Praze se mění v řeku

Autor: Libor Frýdl

16. srpna 2023 19:11 | Aktualizováno: 16. srpna 2023 21:49

Prahu a okolí zasáhly silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami, uvedli meteorologové. Hasiči v Praze vyjížděli především k popadaným stromům, uvolněným plechům a zatopeným sklepům.

Bouřky podle meteorologů zasáhly Prahu a část Středočeského kraje, především Beroun, Černošice, Brandýs nad Labem-Starou Boleslav a Říčany. "Pozor na intenzivní srážky a nárazy větru. S ohledem na hustě zastavěnou a obydlenou oblast je a bude impakt výrazný," uvedli na síti X. "Zatím více než třicet případů zaměstnává profesionální a dobrovolné hasiče v Praze. Zasahujeme u popadaných stromů a zatopených sklepů," napsali hasiči na síti X.

Zveřejnili také fotografie aut, na které popadaly stromy, a video, na kterém je vidět, že některé ulice zatopila voda. Podle Technické správy komunikací hlavního města Prahy se kvůli vodě na vozovce uzavřel Zlíchovský tunel. 

Meteorologové varovali, že se na většině území mohou bouřky objevovat až do noci. Napršet při nich může v krátké době kolem 50 milimetrů srážek a mohou padat dvoucentimetrové kroupy. Výstraha platí pro celou republikou s výjimkou části jižní a střední Moravy.

Další výstrahu zveřejnili na zítřejší odpoledne, kdy se opět mohou objevit silnější bouřky, ale slabší než dnes. Ty dnešní podle meteorologů doprovází přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt.

Hrozí také "zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Zejména v oblastech, kde je již vyšší nasycení území po předchozích srážkách se může vyskytnout i přívalová povodeň," napsali na webu.

Středočeští hasiči také vyjížděli dnes večer kvůli bouřce a přívalovým dešťům ke spadaným stromům nebo čerpali vodu z budov. Nejvíce zásahů měli na Příbramsku, Berounsku a Nymbursku. Na síti X Český hydrometeorologický ústav uvedl, že ve středních Čechách se zatím vyskytly nejsilnější bouřky. "Plošně jich ubývá, nicméně stále se vyskytují i silnější, zejména s rizikem přívalových srážek," uvedli meteorologové.

"Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," uvedli meteorologové.

Bouřky také zkomplikovaly železniční provoz v Česku. Kvůli poruchám nemohou několika úseky vlaky projíždět vůbec, nebo pouze s omezením. Omezen je vlakový provoz v hlavním městě na trati do Rakovníka, závady ale železničáři evidují i v úsecích Včelná - Kamenný Újezd u Českých Budějovic nebo v Jihlavě. Mezi Březnicí a Pískem je zavedena náhradní autobusová doprava. Blesk zasáhl také vlak mezi Kralupy nad Vltavou a pražskou Hostivaří. 

Témata: Počasí Bouřky Praha