Počasí: Kde se vyplní pranostika o Martinovi na bílém koni?

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

11. listopadu 2023 6:00

Pranostika o příjezdu svatého Martina na bílém koni se v sobotu vyplní alespoň ve vyšších a horských polohách, konstatoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na facebooku. Během dne může napadnout až 10 centimetrů sněhu. 

Meteorologové upozornili, že už v posledních dnech panovalo na hřebenech nejvyšších hor zimní počasí s teplotami kolem nuly. "V pátek ráno leželo po přechodném oteplení na hřebeni Šumavy od nesouvislé pokrývky do 2 cm sněhu a v Krkonoších také od nesouvislé pokrývky do cca 5 cm sněhu. Polská meteorologická stanice na Sněžce hlásí dokonce až 12 cm," uvedli.

Podle předpovědi mají dnes postupně přibývat srážky od jihozápadu až západu, přičemž od 600 metrů nad mořem budou smíšené či sněhové. Zejména v nejvyšších horských polohách se znovu vytvoří souvislá sněhová pokrývka a zejména na hřebenech Šumavy by mohlo napadnout až kolem 10 cm nového sněhu. 

V neděli se ještě mohou sněhové srážky vyskytnout zejména na horách na severovýchodě území, ale od jihozápadu budou ustávat a dojde postupně i k protrhávání oblačnosti.

Témata: Počasí sníh ČHMÚ