POČASÍ: Kalamitní stav, stovky nehod, tisíce domácností bez elektřiny a NOVÁ výstraha!

Kalamitní stav na českých silnicích a dálnicích (2. prosince 2023).

Autor: Jan Novák

2. prosince 2023 14:30 | Aktualizováno: 2. prosince 2023 14:39

V České republice způsobuje sněhová nadílka významné problémy. Hasiči od pátku řešili stovky událostí spojených s extrémními povětrnostními podmínkami. D1 u Humpolce byla několik hodin uzavřena kvůli nehodě kamionu, zatímco na Jesenicku došlo k havárii linkového autobusu. Tisíce domácností jsou nyní bez elektrické energie. Meteorologové zpřísňují výstrahu pro Jihočeský kraj a Vysočinu, kde hrozí extrémní nebezpečí.

"Situace na silnicích se komplikuje již v současnosti a v následujících 24 hodinách tak očekáváme perné chvíle pro údržbu a řidiče," popisoval situaci na facebooku Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek večer.

Odborníci předpovídají největší obtíže v sobotu odpoledne na Českomoravské vrchovině a na Moravě a ve Slezsku, kde se očekává zesílení severního větru na čerstvé nárazy. Na méně frekventovaných silnicích tak může docházet k vytváření sněhových jazyků.

V sobotu ráno došlo k několika dopravním nehodám kamionů, což způsobilo zastavení provozu na dálnici D1 u Humpolce, kde vznikly mnohakilometrové kolony. Po několika hodinách se podařilo policistům obnovit plynulost dopravy. Řidiči musí počítat se zdržením i na dálnici D5 u Rozvadova a na dálnici D3 mezi Českými Budějovicemi a Táborem. V oblasti železniční dopravy se rovněž vyskytují velké problémy. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) vyhlásil v kraji kalamitní stav.

Po poledni došlo na Jesenicku ke havárii linkového autobusu u Rejvízu. V autobusu bylo 12 cestujících, a jak uvedli hasiči, autobus sjel do příkopy a následně uvízl. Jedna žena středního věku utrpěla lehčí zranění a byla převezena do nemocnice s bolestmi hlavy, uvedl web TN.cz.

Zhruba 10 tisíc domácností je kvůli těžkému sněhu bez elektrického proudu, nejvíce na jihu Čech. "K sobotnímu ránu evidujeme na distribučním území EG.D 29 poruch na vedení vysokého napětí," informoval mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

"Upozorňujeme, že vzhledem ke sněžení může dnes a zítra docházet ke komplikacím a drobným zpožděním. Vzhledem k dopravní situaci doporučujeme ponechat si také dostatečnou časovou rezervu pro cestu na letiště," informovalo v pátek na sociální síti X Letiště Václava Havla Praha.

Český hydrometeorologický ústav vydal na sobotu varování před intenzivním sněžením. Pro jižní Čechy platí výstraha s extrémním stupněm nebezpečí, kde se během jednoho dne očekává přes 30 centimetrů nového sněhu, možná až 65 centimetrů. Dokonce v noci napadlo na některých místech na jihu Čech až 75 centimetrů sněhu.

Pro zbylou část Jihočeského kraje a Vysočiny platí varování s vysokým stupněm nebezpečí, kde se předpokládá, že během jednoho dne může napadnout 30 až 40 centimetrů sněhu. V rozsáhlé oblasti republiky, s výjimkou severozápadních Čech, kde není vydáno žádné varování, se meteorologové připravují na 15 až 30 centimetrů nového sněhu.

Celá republika zažije sněhovou nadílku po celou sobotu, s výjimkou jižních Čech a Vysočiny, zejména v Moravskoslezském kraji. Teploty by se neměly zvednout nad minus 4 až 0 stupňů Celsia. Sněžení bude postupně slábnout v noci na neděli, s postupným ustáváním především v Jeseníkách a Beskydech. Výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu budou většinou platné do půlnoci, avšak v neděli dopoledne bude stále platit varování před sněžením pro Moravskoslezský kraj a severní část Zlínského kraje.

Meteorologové varují také před sněhovými jazyky. Výstraha je v platnosti do nedělních 15:00 pro část Středočeského a Jihočeského kraje a celý Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Na Vysočině pak platí varování pouze do sobotních 21:00.

Od sobotních 21:00 do nedělních 15:00 ČHMÚ upozorňuje, že na Vysočině se mohou tvořit také závěje. Hrozí vysoký stupeň nebezpečí.

"Ledové dny, kdy se teploty nedostanou nad 0 °C, nás čekají už o víkendu, ale na začátku příštího týdne ještě přituhne. V noci budou teploty klesat i pod - 10 °C," uvedli meteorologové.

Témata: Počasí sníh Sněžení