Počasí dnes: Saharský prach snížil maximální teploty, letní den se nekonal

Jarní počasí

Autor: Jan Hrabě

30. března 2024 18:42

Česko se v sobotu jen těsně nedočkalo prvního letního dne v letošním roce. Maxima se totiž zastavila pod hranicí 25 stupňů. Nejtepleji bylo v Plzni, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. 

Podle ústavu nakonec teploty výrazně ovlivnil rozptýlený saharský prach a s ním spojená vysoká oblačnost. Denní maxima tak byla na řadě míst o dva až čtyři stupně nižší, než předpokládaly numerické modely.

Nejvyšší teplotu zaznamenaly krátce po 14. hodině stanice v Plzni, konkrétně šlo o hodnoty 24,6, respektive 24,4 °C. Na jihozápadě Čech byly teploty velmi vysoké i díky velmi nízké vlhkosti vzduchu, která byla na řadě míst jen asi dvacetiprocentní. 

Celkově zaznamenali meteorologové rekord pro 30. března na necelých 28 procentech stanic, které měří déle než 30 let. Na stanicích ve Staňkově a Broumově byl překonán i dosavadní březnový rekord.

"I když jsou takto vysoké teploty pro většinu lidí subjektivně příjemné, je nutno zdůraznit, že se jedná o extrémní hodnoty naprosto netypické pro konec března. Ty odpovídají trendu častějších extrémů spojených s klimatickou změnou. Pokud by se navíc nenacházel v atmosféře rozptýlený prach, rekordy by dnes padly na drtivé většině stanic," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí Jaro ČHMÚ