Počasí dnes: Meteorologové prozradili podstatu velmi silných bouřek

Bouřka, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

30. června 2024 6:00

I dnes budou nejvyšší teploty na většině území dosahovat tropických hodnot, konkrétně až 34 stupňů. Obavy ale panují především z bouřek, které mohou být velmi silné. Meteorologové před nimi varují v platné výstraze. 

Bouřky udeří nejprve v brzkých odpoledních hodinách v Čechách, odpoledne postoupí linie na Moravu a do Slezska. Tam budou bouřky doznívat až v noci z neděle na pondělí. 

Podle meteorologů se očekává výskyt velmi silných bouřek, v nichž může napršet 50, výjimečně až 70 milimetrů srážek. Hrozí také kroupy o velikosti přes tři centimetry a nárazy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu. 

Počasí přes den (07-24):

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Odpoledne a večer od západu přibývání oblačnosti a na většině území přeháňky nebo bouřky, zejména va východní polovině území i velmi silné. Nejvyšší teploty 30 až 34 °C, na západě Čech kolem 27 °C, v 1000 m na horách kolem 26 °C, v Krušných horách kolem 22 °C. Mírný, ve východní polovině území místy přechodně čerstvý jižní až jihovýchodní vítr 5 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s se bude měnit na západní. V bouřkách vítr přechodně zesílí.

Témata: Počasí Bouřky ČHMÚ