Počasí chystá změnu: Zima přijde ze severu! Kdy a jak se projeví?

Zima, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

28. října 2024 6:00

Listopadové počasí už přinese opravdu výraznou změnu, vyplývá z aktuálního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Oproti současnosti se může ochladit o více než deset stupňů, v noci mohou teploty klesat pod nulu. 

Do konce října, jehož poslední den připadá na čtvrtek, ještě budou panovat příjemné podzemní teploty. Maxima mohou nadále dosahovat až 18 °C. I v pátek, což už bude první listopadový den, vyšplhají nejvyšší teploty na některých místech až na 17 stupňů. O víkendu už ale bude následovat změna. 

Ta bude mít pochopitelně svou příčinu. Podle meteorologů mezi tlakovou výší nad západní Evropou a hlubokou tlakovou níží nad severní a severovýchodní Evropou pronikne do Česka studený vzduch od severu. 

První ochlazení přijde v sobotu, kdy však teploty ještě mohou stoupnout na nízké dvouciferné hodnoty. Poté se už ochladí pod deset stupňů. V noci mají teploty dokonce klesat lehce pod bod mrazu. 

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:

Oblačno až polojasno, přechodně až zataženo. Místy, postupně jen ojediněle déšť nebo přeháňky, v horských polohách a přechodně i níže srážky sněhové. Nejnižší noční teploty v sobotu 8 až 3 °C, v dalších dnech +3 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty v sobotu 7 až 12 °C, v dalších dnech 4 až 9 °C.

Témata: Počasí Zima ČHMÚ