Počasí chystá velkou podívanou! Hrozí velmi silné bouřky, přívalový déšť zvedne hladiny

Bouřka, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

12. července 2024 12:12

Nic se nemění na tom, že Česko dnes zasáhnou velmi silné bouřky. Meteorologové v pátek sjednotili časovou platnost výstrahy před bouřkami a přidali nové varování před povodňovými jevy. Přívalové srážky totiž mohou zvednout hladiny vodních toků. 

Přes Česko bude v pátek postupovat zvlněné frontální rozhraní, které přinese velmi silné bouřky. Doprovázet je budou přívalové deště se srážkovými úhrny kolem 50 až 80 milimetrů, nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu a kroupy o velikosti kolem tří centimetrů. 

"Bouřky se nejdříve vyskytnou brzy odpoledne na západě a jihozápadě Čech a budou postupovat k východu až severovýchodu, kam by měly dorazit v druhé části odpoledne a večer. Bouřky se budou formovat do linií. Během noci na sobotu očekáváme v Čechách od jihozápadu další vlnu srážek a ojediněle i bouřek, které už budou slabší," uvedli meteorologové na sociální síti X. 

S ohledem na aktuální rozložení a intenzitu očekávaných srážek může docházet k lokálním vzestupům hladin, zejména na menších tocích, případně k lokálnímu zatopení v obcích a městech. "Vzestupy mohou být velmi rychlé a výrazné, nelze vyloučit překročení 1. SPA, ojediněle 2. SPA," dodali.

Hydrometeorologický ústav také upozornil, že v pátek se vyskytnou vysoké teploty na jihovýchodní Moravě. Odpoledne tam bude přes 31 °C. 

Témata: Počasí Bouřky Povodně Léto ČHMÚ