Počasí: Česko znepokojuje situace na řekách. Problémy nastanou na jihu Čech

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

3. ledna 2024 15:16

Česko se i v úvodních dnech nového roku potýká se vzestupem hladin vodních toků. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu aktualizoval výstrahu před povodněmi. Stupeň ohrožení se momentálně týká jediného okresu, jde o Sušici v Plzeňském kraji. 

Podle předpovědi hrozí na Vydře, Křemelné a na Otavě po Sušici překročení třetího stupně povodňové aktivity. "Mělo by k němu dojít ve středu ve večerních hodinách a kulminace v těchto úsecích nastane o půlnoci ze středy na čtvrtek. Maximální průtok by se měl pohybovat mezi dvou a desetiletou povodní," stojí ve výstraze. 

Pro okresy Cheb v Karlovarském, Domažlice, Horažďovice, Horšovský Týn, Klatovy a Stod v Plzeňském, Prachatice a Vimperk v Jihočeském, Mělník ve Středočeském, Děčín, Litoměřice, Lovosice, Roudnice nad Labem a Ústí nad Labem v Ústeckém, Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, Jaroměř, Náchod, Nové Město nad Metují a Trutnov v Královéhradeckém, Pardubice v Pardubickém a Litovel, Mohelnice a Zábřeh v Olomouckém kraji platí povodňová pohotovost. 

Ve čtvrtek od 7 do 21 hodin bude platit také varování před silným větrem v jižní polovině Čech. Meteorologové očekávají místy nárazy západního až jihozápadního větru o rychlosti větší než 65 kilometrů za hodinu. 

Témata: Počasí Povodně vítr ČHMÚ