Počasí: Česko dnes zasáhne vichřice. Platí vysoký stupeň nebezpečí

Ilustrační foto

Autor: Markéta Dosedělová

21. prosince 2023 6:00

Čechy dnes zasáhne silný vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlosti 65 až 90 km/h. Na Moravě a ve Slezsku bude o něco slabší, o rychlosti až 70 km/h. Vyplývá to z výstrahy českých meteorologů.

Meteorologové vydali výstrahu, která trvá od dnešní do zítřejší půlnoci. Nejhorší bude situace v Čechách, kde od 12 hodin bude panovat vysoký stupeň nebezpečí.

"Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Možné přerušení elektrického vedení. Ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací, možnost převrácení prázdného nákladního automobilu," uvedli meteorologové.

Doporučují zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod., omezit pohyb venku i jízdy autem, nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů, nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení a v případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu.  

Dnes bude převážně zataženo s deštěm nebo přeháňkami. V polohách nad 500 m, ráno na jihozápadě, během dne postupně i na ostatním území nad 1000 m srážky sněhové. Na horách trvalé a vydatné srážky. Později od severozápadu ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, v 1000 m na horách kolem 1 °C, na Šumavě a v Krušných horách až 4 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 5 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na východě Moravy zpočátku slabý do 4 m/s. Postupně 7 až 12 m/s s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), ojediněle až 25 m/s (90 km/h).

Zítra bude panovat proměnlivá, převážně velká oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami. Večer od jihozápadu zataženo. V polohách nad 800 m, během dne přechodně nad 500 m, v severovýchodní polovině i v nížinách srážky sněhové nebo smíšené. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 7 až 12 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na jihovýchodě s nárazy 15 až 20 m/s.

Témata: Počasí Vichřice