Počasí až do startu Vánoc: Vydrží zima i v nížinách?

Lidé ve sněhové vánici, ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě

29. listopadu 2023 6:30

Česko si v posledních dnech užívá zimu, a to na horách i v nížinách. Podle meteorologů panuje teplotně podprůměrné počasí a ještě nějaký čas tomu tak bude. Poslední dva týdny období do Štědrého dne už ale mají být jiné, vyplývá z výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Meteorologové uvedli, že předpokládají teplotně podprůměrné až průměrné období do neděle 24. prosince. Tento a příští týden podle nich budou podprůměrné. "Průměrné minimální noční teploty se budou pohybovat v prvním týdnu kolem -4 °C, zpočátku i kolem 0 °C. Maximální denní teploty budou jen kolem 0 °C," napsali ve výhledu.

"Ostatní dva týdny budou pravděpodobně již teplotně průměrné s minimálními teplotami v posledním týdnu kolem -4 °C a nejvyššími kolem +2 °C," sdělili. 

Srážkově bude sledované období jako celek průměrné, je ale třeba počítat s velkými rozdíly v jednotlivých týdnech. V probíhajícím i následujícím týdnu budou převažovat i v nižších polohách sněhové srážky, posléze už budou smíšené nebo dešťové.

"V prvním týdnu očekáváme nadprůměrné úhrny kolem 16 mm, ve druhém a posledním týdnu jen kolem 5 mm. Týden od 11. do 17. prosince by měl být s úhrnem kolem 10 mm," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí Zima ČHMÚ