Platy učitelů 2024: Budou vycházet z loňského roku, uvedl ministr

Školství

Autor: Jan Hrabě

4. října 2023 13:53

Platy tuzemských učitelů v příštím roce se budou stanovovat podle výše průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v loňském roce, uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Resort si zajistil navýšení prostředků ze státního rozpočtu oproti původnímu návrhu. 

Na platy učitelů budou v souladu s přijatou novelou vyčleněny finanční prostředky, jejichž celkový objem bude v měsíčním průměru na jeden úvazek odpovídat nejméně 130 procentům průměrné hrubé měsíční mzdy. 

Ministerstvo školství uvedlo, že platovou základnu bude tvořit výše průměrné hrubé měsíční nominální mzdy za předminulý kalendářní rok. Pro příští rok tedy půjde o rok 2022. Ředitelé škol by měly mít na jednoho učitele o dva a půl tisíce korun měsíčně více. 

"V době ekonomické stagnace se musíme rozhodnout mezi růstem platů učitelů a dalším navyšováním celkového počtu úvazků ve školství, který za posledních pět let narostl o 30 000. Naším cílem není zvrátit současný stav počtu žáků na učitele, ale zastavit trend jeho poklesu na úrovni, která je udržitelná i v době stabilizace veřejných rozpočtů," uvedl ministr školství Bek.

Rozpočet ministerstva pro rok 2024 počítá s navýšením o 1,49 % na částku 269 miliard korun. Vláda považuje investici do vzdělávání za jednu z priorit.

"Přestože návrh rozpočtu původně počítal s daleko nižší částkou, podařilo se během čtyř měsíců vyjednat pro resort školství navýšení této částky, a to o 3,9 mld. korun ve srovnání s rozpočtem letošního roku. Přesto se i ve školství musí v rámci konsolidačního balíčku hledat úspory," dodal Bek. 

Témata: učitelé platy Mikuláš Bek Školství ministerstvo školství