Platy státních zaměstnanců odborům vadí. Vyhlásily stávkovou pohotovost

CZK

Autor: Libor Frýdl

24. července 2024 14:11

Odborové svazy ve veřejném sektoru dnes vyhlásily stávkovou pohotovost, protože se jim zatím nepodařilo dohodnout s vládou na zvýšení platů pro letošní a příští rok.

Rozhodnutí padlo na společném jednání odborových předáků a předaček, kteří žádají vládu o rychlé zahájení jednání, uvedl na tiskové konferenci šéf odborů státních orgánů a organizací Pavel Bednář.

Podle něj je osm z třinácti svazů ve stávkové pohotovosti, přičemž ostatní svazy tento krok podporují. Odbory požadují zvýšení platů o minimálně deset procent pro všechny zaměstnance veřejného sektoru. Ministerstvo práce navrhuje zvýšení výdělků části pracovníků ve veřejném sektoru a státních zaměstnanců od září buď o sedm, nebo deset procent.

"Odborové svazy vyhodnotily situaci od listopadu až do dnešního dne a rozhodly se vyhlásit neomezenou stávkovou pohotovost, která skončí až po dohodě o platech na roky 2024 a 2025," uvedl Bednář.

Veřejný sektor využívá pět platových tabulek, které určují výši platů podle odbornosti a délky praxe. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhuje úpravu první tabulky pro úředníky, pracovníky v kultuře, technické pracovníky v sociálních službách a zdravotnictví, nepedagogické zaměstnance ve školství a také zvýšení platů pro státní zaměstnance od září.

Odbory ale zdůrazňují, že ministerstvo práce zveřejnilo návrh na zvýšení platů teprve v úterý, poté co bylo ohlášeno jednání o stávkové pohotovosti.

"Mám dojem, že vláda s námi jedná jen na oko. Jsou si vědomi své většiny ve Sněmovně a Senátu a podle toho se k nám chovají," uvedl Bednář. Předseda školských odborů František Dobšík odmítl tvrzení, že by odbory svým postupem vyhrožovaly nebo vydíraly. "Nechceme nikomu vyhrožovat ani nikoho vydírat, jen upozorňujeme na vážnost situace," řekl Dobšík. 

Témata: Odbory stávka Mzdy