Placené sociální sítě? Jde do toho Facebook či Twitter. Kolik se bude platit?

Sociální síť Facebook a Twitter

Autor: Pavel Krejčí

31. října 2023 15:35

Nejpopulárnější tuzemské sociální sítě postupně přicházejí s novými či aktualizovanými metodami monetizace. Ačkoliv lze Facebook, Instagram a někdejší Twitter, nyní síť X, nadále užívat zdarma, všechny tří sociální sítě také zavedly možnost předplatného. Kolik stojí a co za ně dostanete?

To, že provozovatel Faceebooku a Instagramu, společnost Meta, zavádí placenou verzi svých sociálních sítí, není novinkou. Už dříve to uvedl server Wall Street Journal s tím, že evropští mají možnost buď hradit měsíční poplatek za užívání sítí, nebo souhlasit s personalizovanými reklamami.

Meta dlouhodobě bojuje s evropským trhem kvůli přísným nařízením o ochraně soukromí. Technologický gigant v květnu letošního roku obdržel rekordní pokutu 1,3 miliardy dolarů za to, že nesprávně nakládal s daty evropských uživatelů.

Firma se od té doby snaží vyhnout přímým tahanicím s regulátory, a podle Wall Street Journal přišla s řešením, jak problémy s ochranou soukromí vyřešit. Nově proto od listopadu nabídne evropským uživatelům předplatné bez reklam, čímž jim umožní odhlásit se ze sběru jejich dat. 

Předplatné bude k dispozici osobám starším 18 let a základní cena činí 10 eur měsíčně, tedy zhruba 245 Kč, pokud si předplatné uživatel pořídí na webu. V případě předplatného skrze mobilní aplikace vyjde kvůli poplatkům Applu nebo Googlu na 13 eur měsíčně, tedy asi 320 Kč.

Předplatné se bude týkat všech účtů, které máte propojené v Centru účtů, a do konce února bude za jednotnou cenu, bez ohledu na počet účtů. Od 1. března příštího roku ale bude zmíněná cena platná pouze pro jeden účet a za každý si uživatelé připlatí 6 euro, tedy zhruba 150 Kč v případě předplatných na webu, a 8 euro, asi 200 Kč, u předplatných přes mobilní aplikaci.

Předplatné zavedla i síť X, nyní nabídku rozšiřuje

Síť X nezůstává pozadu a zveřejnila tři nové tarify, kterými chce majitel sítě Elon Musk dostat X do zisku. Tarify se dělí na Basic, Premium a Premium+, a liší se jak cenou, tak i nabízenými funkcemi.

Základní tarif Basic stojí 67 Kč měsíčně, případně 712 Kč ročně. Nabízí možnost publikovat delší příspěvky a následně je upravovat nebo zrušit, umožní také zveřejňování delších videí a jejich stahování a přehrávání médií na pozadí. Součástí předplatného jsou i různé možnosti customizace vzhledu, například možnost změnit ikonu nebo celý motiv, případně lajky a pár dalších kosmetických vychytávek. 

Předplatné Premium za 179 Kč měsíčně či 1 870 Kč ročně nabízí kromě výše uvedeného i modrou ověřovací fajfku a také přístup k analýzám, k Media Studio a X Pro. Uživatelé s tímto předplatným tak mohou na svých příspěvcích i začít vydělávat peníze. 

Nejdražší tarif Premium+ stojí 358 Kč měsíčně nebo 3 740 Kč ročně a zahrnuje všechny dosud zmíněné výhody, navíc ale bude X upřednostňovat vaše odpovědi a odstraní vám z časové osy reklamy. 

X zpoplatní i registraci

Víše zmíněná předplatná nejsou povinná a uživatelé mohou síť X zatím využívat zdarma tak jako dosud, registrace nových uživatelů se ale zpoplatní. Uvedl to už dříve server Fortune s tím, že majitel sítě Elon Musk už začal v některých státech vybírat poplatky za užívání sítě. 

X, dříve známý jako Twitter, začne novým uživatelům účtovat 1 dolar ročně za přístup ke klíčovým funkcím sítě včetně možnosti tweetovat a retweetovat příspěvky. Aktuálně probíhá test na Novém Zélandu a na Filipínách, poté se ale může rozšířit do celého světa.

"Od 17. října 2023 jsme začali testovat ‚Not A Bot‘, novou metodu předplatného pro nové uživatele ve dvou zemích," uvedla podle serveru Guardian společnost. "Tento nový test byl vyvinut, aby posílil naše již tak významné úsilí o snížení spamu, manipulace s naší platformou a aktivity botů," dodala.

Nové účty vytvořené na Novém Zélandu a na Filipínách tak budou muset nejprve ověřit své telefonní číslo a poté zaplatit roční poplatek ve výši 1 dolaru, aby bylo možné přidávat příspěvky, lajkovat, odpovídat, přeposílat či citovat příspěvky.

"Noví uživatelé, kteří se odhlásí z odběru, budou moci provádět pouze akce pouze pro čtení, jako je: číst příspěvky, sledovat videa a sledovat účty," uvedl X. Uživatelé, kteří se zaregistrují, také musí souhlasit s opakovanou platbou.

Cena pro český trh zatím stanovena nebyla, ve stávajícím kurzu by se ale jednalo o částku zhruba 23 korun ročně, pokud bude poplatek zaveden celosvětově. Musk ale už dříve navrhl, aby všichni uživatelé X platili za přístup k sociální síti. Není zatím ale jasné, jestli se poplatek bude týkat již stávajících účtů.

Témata: sociální sítě Instagram Twitter