Pieta za oběti střelby na FF UK: Stovky lidí symbolicky objaly univerzitní budovu

Studenti uspořádali pietu za oběti střelby na FF UK. (4.1.2024) 15

Autor: Jan Hrabě

4. ledna 2024 17:20

Stovky lidí, přičemž nešlo pouze o studenty či vyučující, se ve čtvrtek odpoledne zúčastnily piety za oběti prosincové tragické střelby na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Lidé na závěr akce budovu, která se stala místem hrůzného činu, symbolicky objali. 

Pietní akci zorganizovali studenti filozofické fakulty, kromě nich se ale programu například zúčastnily děkanka Eva Lehečková či rektorka univerzity Milena Králíčková. Průvod vyrazil od budovy Karolina na Ovocném trhu, kde lidé po prosincové tragédii zapalovali svíčky na pietním místě. Zaznělo tam úvodní slovo.

Králíčková v řeči poznamenala, že akademická obec je sice raněná, nikoliv však zlomená. Průvod přirovnala k symbolické cestě k uzdravení. "Jak budou svítit světla svíček, tak bude i díky vám zářit vaše čistá naděje a energie, protože to je tak, jak napsal náš kolega z 3. lékařské fakulty Marek Orko Vácha: tam, kde se rozmnoží nenávist, tam se v míře daleko štědřejší rozmnoží láska," řekla nejvýše postavená zástupkyně Univerzity Karlovy. 

Účastníci akce se posléze vydali k hlavní budově Filozofické fakulty UK na náměstí Jana Palacha. Dorazili tam kolem půl třetí odpoledne, tedy zhruba hodinu po začátku. Lidé se následně chytili za ruce, aby utvořili lidský řetěz a budovu symbolicky objali. 

Útok v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha se odehrál ve čtvrtek 21. prosince. Nepřežilo jej 14 lidí, mezi oběťmi byli studenti i vyučující. Pachatel už předtím zavraždil svého otce v domě v Hostouni na Kladensku. Následně se ukázalo, že je zodpovědný také za dvojnásobnou vraždu muže a dítěte v Klánovickém lese, která se stala o necelý týden dříve. 

Celé Česko již uctilo památku obětí v sobotu 23. prosince, vláda na tento den vyhlásila státní smutek. Státní vlajky na úředních a veřejných budovách byly vyvěšeny na půl žerdi. Ve 12 hodin pak občané drželi minutu ticha, zatímco se po celé republice rozezněly zvony. 

Témata: pieta za oběti střelby na FF UK (4.1.2024) střelba na pražské FF UK (21.12.2023) Univerzita Karlova Praha