Petr Pavel v USA: OSN, recepce u Bidena a spousta dalších jednání

Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě

17. září 2023 8:45

Prezident Petr Pavel v sobotu odlétá do New Yorku na 78. zasedání Valného shromáždění OSN a s tím spojenou návštěvu Spojených států amerických. Kromě řečnických vystoupení čekají hlavu státu setkání s řadou zahraničních státníků.

Pavel bude v zámoří od neděle až do pátku 22. září, vyplývá z programu zveřejněného na webových stránkách Pražského hradu. 

Všeobecná rozprava v rámci zasedání Valného shromáždění OSN bude zahájena v úterý, kdy by také kolem 18:45 SELČ měl vystoupit český prezident. S projevem se počítá i o den později na zasedání Rady bezpečnosti k situaci na Ukrajině. 

Hrad také informuje o řadě plánovaných bilaterálních setkání, například s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem, gruzínským premiérem Iraklim Garibašvilim, jordánským králem Abdalláhem II. či generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem. Předpokládá se také účast na recepci pořádané americkým prezidentem Joem Bidenem.

Pavel se také setká s krajany žijícími ve Spojených státech amerických, navštíví památník a uctí oběti teroristických útoků z 11. září a zúčastní se jednání s vedením společnosti Colt CZ Group.

Témata: Petr Pavel USA OSN