Petr Pavel uklidňuje: Česku kvůli válce v Izraeli nebezpečí nehrozí

Petr Pavel

Autor: Markéta Dosedělová

18. listopadu 2023 16:36

Prezident Petr Pavel během své návštěvy Olomouckého kraje zdůraznil, že vypuknutí konfliktu mezi Izraelem a arabskými zeměmi by výrazně zvýšilo riziko terorismu, což by mělo okamžité dopady na ceny ropy a všech souvisejících produktů a služeb. Ujistil ale, že v tuto chvíli bezprostřední nebezpečí nehrozí.

Premiér Petr Fiala (ODS) už dříve uvedl, že Česko není v bezprostředním nebezpečí souvisejícím s konfliktem v Izraeli a riziko teroristických útoků se nezvýšilo. Přesto byly přijaty opatření k ochraně rizikových objektů a akcí.

Premiér později zdůraznil, že v případě prodlužování konfliktu je třeba brát v úvahu jeho dopady na ceny energií a růst nelegální migrace, a proto je stát připraven i na horší scénáře.

Prezident varoval, že i když bezprostřední nebezpečí v tuto chvíli nehrozí, riziko rozšíření konfliktu je závažné, zejména pokud by se do něj zapojily organizace jako Hizballáh a Írán, což by mohlo vést k regionálnímu konfliktu s globálními důsledky.

Radikální palestinské hnutí Hamás v sobotu 7. října 2023 časně ráno vypálilo více než 2500 raket proti Izraeli a palestinští ozbrojenci pronikli do několika izraelských měst u hranic s Gazou. Dopady raket byly hlášeny jak z Tel Avivu, tak z dalších měst.

Očití svědci hlásili střelbu v ulicích a Izrael hovoří o masakru, při němž Hamás stínal hlavy dětem a popravoval civilisty. To, jak se útočníkům z pásma Gazy podařilo překročit přísně střežené hranice, zatím není známo. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) podplukovník Richard Hecht uvedl, že Hamas vstoupil do Izraele po zemi, po moři i vzduchem, což následně provedl Za útok přijala zodpovědnost řada představitelů tajných služeb a armády.

Vůdce islamistického hnutí Hamás potvrdil, že ozbrojená skupina zahájila v říjnu vojenskou operaci proti Izraeli. Muhammad Dajf uvedl, že se jedná o začátek operace "Al-Aqsa Storm". Palestinským ozbrojencům se také podařilo proniknout do města Sderot, kde došlo ke střetům s izraelskými silami.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolal v reakci na útok nejvyšší bezpečnostní představitele, sestavil nouzovou vládu a stát oficiálně vyhlásil Hamásu válku. Izraelské obranné síly zahájily operaci "Železné meče" a izraelské letectvo v reakci na útok zahájilo protiútok na pozice Hamásu.

V průběhu následujících dní pokračovaly jak raketové útoky na Izrael, tak i odveta tamního letectva v podobě bombardování stovek cílů v Gaze. Zatímco západní státy většinou vyjadřují podporu Izraeli, Gazu podporuje například Írán nebo Saúdská Arábie. Nevládní organizace a OSN žádají především zklidnění situace vzhledem ke stále většímu počtu mrtvých civilistů. Dochází však k diplomatickým roztržkám.

Později izraelská armáda znovu získala kontrolu nad všemi městy kolem hranice s Gazou a hranici zabezpečila. Ministr obrany následně nařídil totální blokádu Pásma Gazy. Izrael se nyní pokusí osvobodit zajaté rukojmí a zahájil pozemní invazi do Gazy.

Státy a organizace požadují také vytvoření humanitárního koridoru, protože většina z dvou milionů obyvatel Pásma Gazy je závislá na vnější pomoci. Do oblasti sice míří humanitární konvoje, nemocnice v Gaze jsou ale stále přetížené a potýkají se s nedostatkem elektřiny, lidem dochází potraviny i voda.

Témata: Petr Pavel