Petr Pavel u Čechů vede. Fiala se totálně propadl!

Petr Pavel

Autor: Markéta Dosedělová

16. prosince 2023 8:48

Důvěra ve vládu začala klesat, přičemž kabinet Petra Fialy (ODS) nyní má podporu pouze jedné šestiny obyvatel České republiky, jak ukázal nedávný průzkum zveřejněný Centrem pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Prezident Petr Pavel si udržuje důvěru 52 procent obyvatel, ale ústavní instituce jako Poslanecká sněmovna a Senát zaznamenaly pokles důvěry. Starostové a obecní zastupitelstva si tradičně udržují nejvyšší míru důvěry.

Hodnocení politické situace rovněž ukazuje zhoršení. 69 procent dotázaných vyjádřilo nespokojenost, zatímco pouze 10 procent je spokojených.

Autoři průzkumu poznamenali, že současné hodnocení je hlubší než v období mezi lety 2014 až 2020, kdy došlo k výraznému krátkodobému propadu v roce 2017 během vládní krize.

Důvěra ve vládu začala klesat od listopadu loňského roku, přičemž v létě letošního roku došlo k výraznějšímu poklesu na 25 procent a nyní se dostala na pouhých 17 procent. Důvěra v prezidenta, Poslaneckou sněmovnu a Senát také poklesla.

Z dalších ústavních institucí si hejtmani udržují důvěru 42 procent obyvatel, krajská zastupitelstva 44 procent, obecní samospráva 62 procent a starostové 67 procent obyvatel. Senátu věří 29 procent obyvatel.

Témata: Petr Fiala (ODS) Petr Pavel