Petr Pavel po útocích na ženy v Praze a Plzni: Odsuzuji zneužívání nenávisti. Policii pochválil

Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě

14. srpna 2023 9:49

Petr Pavel v neděli reagoval na dva případy násilných útoků na mladé ženy v Praze a Plzni z minulého týdne. Prezident ocenil práci policie, popřál hodně sil obětem a odsoudil zneužívání nenávisti, vzteku a paniky. Pachatelé byli v obou případech zadrženi. 

Pavel na sociální síti X uvedl, že informace o násilných útocích na dvě mladé ženy vnímá s velkým znepokojením. "Je jisté, že i když se jim podaří zotavit fyzicky, trauma a šrámy na duši zůstanou," napsal a popřál hodně sil obětem i jejich rodinám. 

Prezident ocenil rychlou práci policie, která zadržela pachatele a podnikla další kroky k posílení bezpečnosti. "Pravidla musí platit pro všechny stejně. Násilí a agrese nemají národnost ani náboženství. Jejich projevy nebudeme tolerovat bez ohledu na to, kdo se jich dopouští," zdůraznil.

"Konkrétní zločin konkrétního člověka však nelze dávat za vinu celé skupině. V naší historii máme více smutných případů, kdy byla uplatněna kolektivní vina, vždy to mělo tragické důsledky. O to víc mě zaráží někteří jednotlivci, kteří neváhají zneužít strach a negativní emoce k prosazování vlastních politických zájmů či zisku silnějšího postavení," pokračoval.

Pavel odsoudil zneužívání nenávisti, vzteku a paniky k politickým hrám. "Podněcování negativních emocí do nezvladatelné úrovně vede pouze k tomu, že se sami stáváme tím, proti čemu vystupujeme," konstatoval.

"Cením si dosavadního postoje našich občanů, které spojuje snaha prosazovat spravedlnost, pravdu a solidaritu. Věřím, že se nenechají zpochybnit individuální snahou naši společnost rozdělovat, a tím ji oslabovat," dodal prezident.

K prvnímu útoku došlo v úterý 8. srpna v noci v Plzni. Osmnáctiletý mladík je obviněn z pokusu o vraždu a znásilnění. Druhý případ se odehrál v noci na sobotu v Praze 10. Kriminalisté v neděli mladistvému sdělili obvinění z trestného činu znásilnění a podali podnět na jeho vzetí do vazby.

Témata: Petr Pavel krimi Znásilnění Policie ČR