Petr Fiala se zasnil: Česko mezi nejvyspělejšími zeměmi? Potřebujeme prý jen 10 let

Petr Fiala

Autor: Jan Hrabě

2. září 2023 11:01

Česko jako skanzen, nebo hlavní křižovatka Evropy? I taková slova padají na páteční konferenci Česko na křižovatce. Premiér Petr Fiala (ODS) na ní prohlásil, že země má potenciál patřit mezi ty nejvyspělejší na světě. Musí se však naplno využít geografické polohy či ekonomických a lidských zdrojů. 

Fiala na akci představil svou střednědobou vizi. Podle premiéra by se Česko mělo do deseti let stát hlavní křižovatkou Evropy. "V dopravě, v energetice, v inovacích a v kultuře," vyjmenoval několik oblastí. "Věřím, že můžeme patřit mezi nejvyspělejší země světa," napsal na sociální síti X. 

"Česko může opět patřit mezi nejvyspělejší země světa, pokud v následujících deseti letech dokáže naplno využít svoji geografickou polohu, ekonomický a lidský potenciál a stane se z ní opravdová hlavní křižovatka Evropy," citoval jeho další výrok Úřad vlády. 

Mezi dalšími řečníky byl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj, podle kterého je třeba myslet za čtyřleté funkční období vlády a dívat se i do zahraničí, pokud země nemá zůstat evropským skanzenem. Česko se musí zapojit do mezinárodní spolupráce pro dobudování evropské energetické, dopravní a další technické infrastruktury, podotkl.

Úkolem vlády podle Rafaje je, aby společně s ministerstvy průmyslu a dopravy vyjednal tuto spolupráci. "Rovněž považujeme za nezbytné akcelerovat schválení pobídkového balíčku pro již známe strategické investice v oblasti čipů, zelené mobility či eneregtiky," apeloval zástupce zaměstnavatelů. 

Témata: Petr Fiala (ODS) Česká republika Ekonomika Průmysl