Petr Fiala promluvil o deficitu státního rozpočtu za letošní rok

Petr Fiala

Autor: Libor Frýdl

30. července 2023 15:45

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že je velmi pravděpodobné, že letos se podaří udržet deficit státního rozpočtu pod 300 miliard korun. Tuto informaci sdělil ve videu na sociálních sítích.

Podle něj je pravděpodobné, že Česká republika již příští rok splní důležité maastrichtské kritérium pro vstup do eurozóny, kterým je snížení schodku veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP. Rovněž se očekává, že inflace se příští rok přiblíží dvěma procentům.

Premiér Fiala v pořadu uvítal pokles inflace pod deset procent a označil to za psychologickou hranici. Nepředpokládá, že by inflace opět stoupla na dvouciferná čísla, naopak se předpokládá, že se v příštím roce může přiblížit dvěma procentům, což je cílem České národní banky.

Fiala odmítl názory, že jeho vláda není zodpovědná za pokles inflace. Uvedl několik opatření, kterými jeho kabinet přispěl ke snížení inflace, například snižování deficitu rozpočtu, cen energií, potravin a pohonných hmot.

Premiér zdůraznil důležitost života bez dluhů a snižování deficitů. Vláda přijala tzv. ozdravný balíček, který by měl snížit příští rok schodek rozpočtu o 94 miliard korun. Pro letošní rok byl schválen rozpočet se schodkem 295 miliard korun. Fiala věří, že se podaří udržet letošní deficit pod 300 miliard korun. Podobně se vyjádřil i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Někteří odborníci však v minulých měsících předpovídali, že kvůli rychle rostoucímu deficitu bude schodek na konci roku vyšší.
 

Témata: Petr Fiala (ODS)