Perseidy 2024: Maximum podívané s bonusem, byla vidět polární záře

Kompozitní snímek maxima roje Perseid z minulého roku zachycuje Mléčnou dráhu a 174 meteorů vylétajících z jednoho místa na obloze – radiantu v souhvězdí Persea. Nejvíce meteorů bude vidět z těch míst, kde neruší světlo měst. Autor: Petr Horálek

Autor: Jan Novák

13. srpna 2024 7:12

Rok 2024 nabídl ideální podmínky pro sledování nejznámějšího meteorického roje. Díky jasným nocím a příznivé fázi Měsíce, který se objevil na obloze pouze jako dorůstající srpek v podvečer, si mohli pozorovatelé naplno vychutnat nebeskou podívanou.

V noci na úterý vyvrcholil meteorický roj Perseidy, a podmínky pro jeho pozorování byly podle odborníků téměř ideální. Meteory byly viditelné od 17. července, přičemž jejich frekvence postupně narůstala. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní bylo možné mimo města na bezměsíčné obloze spatřit až 80 meteorů za hodinu. Odborníci doporučovali vycestovat daleko od městských oblastí, kde je minimální světelné znečištění, aby byl zážitek z pozorování co nejlepší.

V noci na 12. srpna došlo k mimořádné souhře okolností, kdy se spolu s padajícími Perseidami objevila i polární záře. Dva atmosférické jevy s vesmírným původem se tak prolnuly na obloze, což bylo skutečně vzácné a nezapomenutelné pozorování.

Doporučujeme

Kate a William Světové celebrity Princ William zuří! Harry má zdědit velké jmění!

Perseidy, známé již téměř 18 století, mají své kořeny v historických událostech a astronomických objevech. První zmínky o tomto meteorickém roji se objevily v souvislosti s umučením svatého Vavřince v roce 258, kdy z nočního nebe údajně padaly „třpytivé slzy“, což vedlo k jejich lidovému označení jako „slzy svatého Vavřince“. Až v druhé polovině 19. století italský astronom Giovanni Schiaparelli prokázal, že meteory roje Perseid pocházejí z prachových částic uvolněných z komety 109P Swift-Tuttle, která byla objevena v roce 1862.

Roj Perseid, který se každoročně objevuje mezi 17. červencem a 24. srpnem, má svůj název podle souhvězdí Persea, z jehož směru meteory zdánlivě vylétají. Částice roje vstupují do atmosféry rychlostí 59 km/s, začínají zářit ve výšce přibližně 120 km nad Zemí a pohasínají níže. Maximum roje, kdy je vidět nejvíce meteorů, nastává kolem 12. srpna.

Témata: perseidy meteorický roj