Pellegrini představil prezidentské plány. Přijede do Česka

Peter Pellegrini

Autor: Jan Hrabě

7. dubna 2024 17:21

Budoucí slovenský prezident Peter Pellegrini pojede po svém červnovém nástupu do funkce na první zahraniční cestu do Česka. Občany ujistil, že Slovensko zůstane nadále součástí struktur Evropské unie a Severoatlantické aliance. 

Kurz zahraniční politiky se podle Pellegriniho měnit nebude. "Chci garantovat všem občanům, že Slovensko je plně ukotvené v rámci EU i v rámci Severoatlantické aliance. To budu garantovat," řekl v diskuzním pořadu RTVS O 5 minút 12 podle agentury TASR. Slovensko se zároveň podle nově zvolené hlavy státu musí dívat na všechny světové strany. Sám si přeje konec konfliktu na Ukrajině a hledání cesty k obnovení vztahů s Ruskem.

V pořadu V politike stanice TA3 pak Pellegrini řekl, že se vzdá funkce předsedy vládní strany Hlas-SD i členství, protože chce být nadstranickým prezidentem. Strana si podle jeho slov vybere nového předsedu, na post bude navrhovat některého z místopředsedů. Vládní koalice se zároveň musí dohodnout na přeobsazení postu předsedy parlamentu. 

Vítěz voleb konstatoval, že po nástupu do funkce hodlá usilovat o konstruktivní vztah s vládou, kterou chce podporovat například v otázkách pomoci lidem. "Tam, kde se vláda odkloní od těchto věcí, anebo by chtěla dělat něco, co je v rozporu s ústavou, budu mít jako prezident povinnost se ozvat," poznamenal s tím, že se chce brzy setkat se všemi nejvyššími ústavními činiteli. 

Pellegrini získal ve druhém kole přes 53 procent hlasů a oproti prvnímu kolu porazil svého vyzyvatele Ivana Korčoka, bývalého ministra zahraničí. Podle světových médií se novým slovenským prezidentem stane populista a spojenec premiéra Roberta Fica. 

Mandát slovenského prezidenta potrvá pět let. Mezi jeho pravomoci patří například možnost rozpustit Národní radu, udělování amnestií a vyznamenání, jmenování soudců, vyhlašování válečného stavu a jiné, zejména ceremoniální úlohy. Rozhoduje o pověření vlády a dává souhlas s výkonem její působnosti, pověřuje ministry řízením ministerstev a přijímá jejich demise. Může je také odvolat.

Slovenský prezident jmenuje například vedoucí státních orgánů, vyšší státní funkcionáře, rektory vysokých škol a vysokoškolské profesory. Může zmírňovat tresty nebo vyhlásit referendum. Rovněž zastupuje Slovensko navenek, jedná o mezinárodních smlouvách a ratifikuje je. Parlamentu musí předávat zprávy o stavu Slovenské republiky a o závažných politických otázkách.

Témata: Peter Pellegrini Slovensko