Pekarová Adamová a Vystrčil dorazili do Kyjeva. Hned museli do krytu

Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová museli do krytu. (25.11.2023)

Autor: Pavel Krejčí

25. listopadu 2023 9:59

Do Kyjeva v sobotu dorazila česká parlamentní delegace v čele s předsedy obou komor Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Politici museli po příjezdu do hlavního města Ukrajiny do krytu, protože metropole čelila dronovému útoku. 

Vystrčil na sociální síti X uvedl, že po příjezdu do Kyjeva museli všichni do krytu. "Je čtvrtá sobota v listopadu a my si připomínáme 90. výročí genocidy na ukrajinském lidu, kterou způsobil Stalinův režim úmyslně vyvolaným hladomorem v letech 1932 a 1933. Ruská agrese není tedy zdaleka prvním zločinem diktátorů vůči Ukrajině," zmínil předseda Senátu.

Ukrajinská metropole čelila v brzkých ranních hodinách útoku dronů, uvedla agentura Ukrinform s odkazem na místní vojenskou správu. V permanenci tak byla protivzdušná obrana. Podle zástupce místní správy Serhije Popka dopadly zbytky jednoho z bezpilotních strojů na pozemek mateřské školky. Zároveň vypukl požár v neobývané oblasti, sdělil starosta Vitalij Kličko. 

Dva zraněné si vyžádal náraz sestřeleného dronu do pětipodlažní apartmánové budovy v Kyjevě, napsal Kličko na telegramu. Na místo vyrazily záchranné složky. 

Ukrajina se aktuálně obává zejména útoků na energetickou infrastrukturu, které Rusko podnikalo i loni na podzim, kdy údery vedly k plošným výpadkům proudu. Kyjev se proto domnívá, že se útoky budou opakovat také letos. Už dříve varovalo před ruskými údery také britské ministerstvo obrany.  

Témata: válka na Ukrajině Miloš Vystrčil (ODS) Markéta Pekarová Adamová Ukrajina