Svátek svatého Martina připadá na sobotu. Sice stále nevíme, zdali přijede na bílém koni, jinak je ale dodržování tradic na nás. Patří k nim i pečená svatomartinská husa. Chcete se do ní pustit, ale zatím jste si na ni nikdy netroufli? Nezoufejte, poradíme vám!
Svatomartinská husa
(husa, sůl, kmín, jablka)
Husu je nejprve třeba připravit: z břišní dutiny vyjmout droby a přebytečný tuk a následně ji ze všech stran i zevnitř řádně nasolit a okmínovat. Tuto přípravu se doporučuje udělat alespoň večer před tepelným opracováním.
Dutinu poté vyplníme jablky, husu podlijeme vodou a dáme péct do trouby rozehřáté na 120 °C, podle velikosti na čtyři až šest hodin. Jak poznat, že je husa hotová? Maso musí jít lehce oddělit od kosti.
Pokud chcete opravdu křupavou kůrčičku, husu na závěr vyndejte z trouby, kterou nechte rozehřát na 230 °C a pak do ni husu zhruba na čtvrthodinku vraťte.
Přílohu už necháme na vás, nabízejí se knedlíky, lokše, červené i bílé zelí.
Témata: recepty Vaření jídlo