Pavel reaguje na nové informace. Nechce umožnit pochybnosti, Fremra zatím nejmenuje

Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě

7. srpna 2023 13:10

Petr Pavel v pondělí oznámil, že zatím nejmenuje Roberta Fremra ústavním soudcem, ačkoliv Senát v uplynulém týdnu vyslovil souhlas s jeho nominací. Důvodem jsou nové informace, které se o někdejším místopředsedovi Mezinárodního trestního soudu objevily v posledních dnech. 

Pavel napsal na sociální síti X, že nechce dát prostor pochybnostem o morální integritě jakéhokoliv kandidáta na ústavního soudce. "S vážností proto sleduji i nové informace, které se objevily v souvislosti se jmenováním Roberta Fremra. Podrobím je důkladné analýze právníků a historiků a prozatím jmenování odložím," uvedl. 

Senátor Marek Hilšer v neděli prohlásil, že Fremr nemluvil před Senátem pravdu, když tvrdil, že za totality nikoho neodsoudil z politických důvodů. Podle Hilšera odsoudil v letech 1983 až 1985 přes sto lidí za emigraci. "Mnozí přišli o majetek a rodiny byly postiženy perzekucí. Neměl by být jmenován," dodal.

Horní parlamentní komora ve středu vyslovila souhlas se jmenováním trojice kandidátů na ústavní soudce. Kromě Fremra podpořili zákonodárci i jmenování obou dam. Konkrétně šlo o místopředsedkyni Městského soudu v Praze Veroniku Křesťanovou a profesorku z katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Kateřinu Ronovskou.

Petr Pavel vzápětí uvedl, že má z vyjádření podpory kandidátům radost. "Jejich odborný profil zapadá do mé představy o složení ústavního soudu coby mozaiky různých právních profesí, pohledů i zkušeností," podotkl prezident.

Někdejšího místopředsedu Mezinárodního trestního soudu Fremra předtím na senátní schůzi hájil, když sdělil, že jeho nominace mu byla jednoznačně doporučena. 

"O to více jsem byl překvapen, když jsem se před dvěma týdny dozvěděl o námitkách vůči jeho osobní integritě, vycházejících z kauzy, kterou soudil v 80. letech. Položil jsem si otázku, zda bych ve snaze vyhnout riziku neúspěchu nebyl sám tím, kdo způsobuje určité bezpráví. Zatím jsem totiž nedostal žádná fakta, která by prokázala, že Robert Fremr jako soudce nebo jako člověk tehdy selhal," poznamenal prezident. 

Témata: Petr Pavel Ústavní soud ČR