Pavel osvětlil další postup v kauze Fremra. Vadí jeho rozsudky za minulého režimu

Petr Pavel a Eva Pavlová

Autor: Jan Hrabě

9. srpna 2023 20:20

Petr Pavel ve středu oznámil další postup v otázce (ne)jmenování někdejšího místopředsedy Mezinárodního trestního soudu Roberta Fremra do funkce ústavního soudce. Senát v minulém týdnu vyslovil souhlas s jeho nominací, následně ale někteří členové horní parlamentní komory vznesli námitky. 

Pavel dnes na sociální síti X uvedl, že vystavění silného a nezávislého Ústavního soudu považuje za jednu ze svých nejdůležitějších povinností. Zdůraznil, že každého kandidáta vybírá po předchozí pečlivé úvaze a prostudování všech dostupných informací. "To platí i u Roberta Fremra," poznamenal. 

"Není mi proto lhostejné aktuální prohlášení ÚSTR, že se v Archivu bezpečnostních složek nachází sedm kartonů archivních materiálů. Údajně je doposud nikdo systematicky nestudoval. Požádal jsem proto o poskytnutí relevantních informací a zdrojů v této věci, abych se detailně seznámil s jejich obsahem. Požádal jsem také Archiv hl. města Prahy o seznam rehabilitačních spisů Obvodního soudu pro Prahu 4, které se týkají případů, kde Robert Fremr rozhodoval," napsal prezident.

Čtěte také

"Nemám v úmyslu jakékoliv rozhodnutí přezkoumávat, ale nechci ignorovat upozornění na nové, dosud neposouzené informace. Až se s nimi seznámím, bez odkladů zveřejním své rozhodnutí," dodal. 

Horní parlamentní komora před týdnem vyslovila souhlas se jmenováním trojice kandidátů na ústavní soudce. Kromě Fremra podpořili zákonodárci i jmenování obou dam. Konkrétně šlo o místopředsedkyni Městského soudu v Praze Veroniku Křesťanovou a profesorku z katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Kateřinu Ronovskou.

Senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer ale v neděli prohlásil, že Fremr nemluvil před Senátem pravdu, když tvrdil, že za totality nikoho neodsoudil z politických důvodů. Podle Hilšera odsoudil v letech 1983 až 1985 přes sto lidí za emigraci. "Mnozí přišli o majetek a rodiny byly postiženy perzekucí. Neměl by být jmenován," dodal.

Témata: Petr Pavel Ústavní soud ČR