Pavel Novotný čelí soudnímu stíhání kvůli výzvám k zabíjení Palestinců

Pavel Novotný si starostování užívá!

Autor: Markéta Dosedělová

6. února 2024 20:28

Starosta pražské části Řeporyje Pavel Novotný (ODS) čelí soudnímu stíhání kvůli výzvám k zabíjení Palestinců. Informaci zveřejnila Česká televize (ČT) na svém webu

Novotný na sociální síti X na začátku prosince loňského roku po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás v Jeruzalémě napsal, že Palestinci jsou "opice" a že by měli být vybombardováni. ODS se od jeho výroků distancovala. Později se Novotný za své výroky omluvil a příspěvek smazal.

"Palestinci jsou jednoznačně opice. Regulérní opice. Nic víc," napsal Novotný ve svém příspěvku na sociální síti, a reagoval na kritiku v komentářích vzkazem "vybombardovat". Policejní složky se později touto záležitostí začaly zabývat.

Náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý uvedl pro ČT, že minulý týden podal návrh na potrestání Novotného za přečiny hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Podle ČT Novotnému hrozí za oba tyto trestné činy až tři roky vězení.

Kromě toho je Pavel Novotný v zkušební době tříměsíčního podmíněného trestu, který obdržel v lednu 2022 za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Tato zkušební lhůta skončí letos v červenci.

Pokud se v této době Novotný neosvědčí, může být soudem odsouzen k vězení, nařízen dohled nad ním, prodloužena zkušební lhůta nebo mu mohou být stanoveny určité povinnosti, jak uvedla ČT. 

Témata: Pavel Novotný