Paušální daň pro rok 2024: Lhůta pro přihlášení brzy skončí

Firmy, ilustrační foto

Autor: Markéta Dosedělová

9. ledna 2024 18:22

Do středy 10. ledna 2024 mají živnostníci a podnikatelé možnost přihlásit se k paušální dani, opustit ji nebo případně změnit její pásmo pro letošní rok. Nově od roku 2024 platí vyšší měsíční záloha. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) v rámci paušálního režimu hradí měsíční paušální zálohy místo zálohy na daň z příjmů a pojistného na důchodové a zdravotní pojištění.

Živnostníci mohou do 10. ledna 2024 podat oznámení o přihlášení, vystoupení nebo změně pásmu buď elektronicky, poštou nebo osobně na podatelnu úřadu. Pokud má živnostník aktivní datovou schránku, musí oznámení doručit výhradně elektronicky.

Podnikatelé, kteří byli v předchozím roce v paušálním režimu a neplánují vystoupit nebo měnit pásmo a nadále splňují podmínky, nemusí oznámení podávat znovu.

Je důležité, aby ti, kteří nepřekročili limity, vzali na vědomí zvýšení měsíční zálohy od nového roku. Úprava bankovních příkazů je nutná, ačkoliv zálohy lze platit i dopředu na několik měsíců nebo na celý rok.

Informace o příslušných pásech podle výše příjmů a druhu samostatné činnosti jsou k dispozici na webových stránkách Finanční správy ČR, kde jsou rovněž dostupné potřebné formuláře.
 
 
 
 

Témata: Daně podnikatelé