Paralympionik Pistorius už se těší na svobodu: Za vraždu přítelkyně si odseděl 10 let!

Oscar Pistorius

Autor: Pavel Krejčí

24. listopadu 2023 20:20

Paralympionik Oscar Pistorius v lednu po více než deseti letech opustí vězení, kde si nyní odpykává trest za vraždu přítelkyně Reevy Steenkampové. Oznámila to jihoafrická vězeňská služba, o podmínečném propuštění informují světová média v čele s BBC

Pistorius se dostane na svobodu 5. ledna 2024 po necelých jedenácti letech od činu. Proti jeho propuštění neprotestovala ani matka oběti, vyjádřila však pochybnosti nad tím, zda u slavného paralympionika došlo k opravdové nápravě a zlepšení v otázce nekontrolovaných záchvatů hněvu. 

June Steenkampová dala najevo, že se obává o bezpečnost všech žen, s nimiž Pistorius v budoucnu přijde do styku. Dodala také, že pro ni a jejího manžela, který letos zemřel, byla smrt dcery obrovskou ranou. 

Šestinásobný paralympijský vítěz zabil Steenkampovou na Valentýna v roce 2013 u nich doma. Údajně v domnění, že je to zloděj, vystřelil několikrát přes dveře koupelny.

Původně byl v roce 2014 odsouzen na pět let za zabití z nedbalosti, ale odvolací soud čin překvalifikoval na vraždu a poslal atleta s podkolenními amputacemi za mříže na šest let. Na nátlak prokuratury mu v listopadu 2017 odvolací soud trest zvýšil na 13 let a pět měsíců.

Témata: Oscar Pistorius jihoafrická republika