Papež František šokoval výroky o Rusku. Ozvali se nejen Ukrajinci

Papež František

Autor: Jan Hrabě

29. srpna 2023 15:00

V době probíhajícího konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou si mnozí činitelé musí dávat dobrý pozor na to, co řeknou. Papež František v uplynulých dnech spustil bouři, když v jednom ze svých projevů začal mluvit o velkém Rusku. Není divu, že přišla reakce z Kyjeva. 

Americký deník New York Times upozornil na páteční komentáře hlavy církve k mladým katolíkům z ruského Petrohradu, v nichž velebil ruské vládce z 18. století a velké Rusko, které pomohli stvořit. Právě na toto impérium se odvolával současný ruský prezident Vladimir Putin, když obhajoval plnohodnotnou invazi na sousední Ukrajinu, která započala na konci loňského února.

"Nikdy nezapomeňte na dědictví. Jste dědici velkého Ruska. Velkého Ruska svatých, vládců, velkého Ruska Petra I., Kateřiny II., tohoto impéria - velkého, osvíceného, se skvělou kulturou a lidskostí," prohlásil papež.

Svatý otec se podle NYT odklonil od předem připravené řeči, kterou veřejně vydal také Vatikán. Později se ovšem objevily záběry, na nichž zaznívají i slova o Rusku. Komentáře se rychle staly terčem kritiky ze strany Ukrajiny či zástupců dalších postsovětských zemí. 

"Je velmi nešťastné, že myšlenky velkého ruského státu, které jsou příčinou chronické ruské agrese, ať už vědomě nebo ne, zazněly z úst papeže," uvedl mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko na facebooku. Bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves napsal na sociální síti X, že papežovy poznámky jsou "opravdu nechutné". 

List přitom připomněl, že šestaosmdesátiletý František v poslední konzistentně podporoval myšlenku míru a Ukrajince označoval v rámci jejich boje s ruskými invazními silami za mučedníky. 

Témata: Papež František Rusko Ukrajina