Papež František opět rozhněvá Ukrajinu? Z Vatikánu zazněla nová výzva

Papež František

Autor: Pavel Krejčí

20. března 2024 15:17

Papež František ve středu zopakoval výzvu k jednáním o konci probíhajících válek na Ukrajině a v Pásmu Gazy, ačkoliv v předchozím případě podobnými výroky naštval Kyjev. Válka je podle svatého otce ve všech případech prohrou. 

Papež během dnešní generální audience ve Vatikánu upřel pozornost na lidi na Ukrajině a palestinských území, kteří v důsledku války velmi trpí. "Nikdy nezapomeňme na to, že válka znamená vždy prohru. Během války se nemůžeme pohnout vpřed. Musíme podniknout snahy o rozhovory, o jednání," prohlásil papež. 

Předchozí výroky svatého otce vyvolaly vlnu nevole. Konkrétně začátkem března v rozhovoru pro švýcarskou televizi RSI uvedl, že nejsilnější je podle něj ten, kdo má odvahu vyvěsit bílou vlajku a vyjednávat. Rozhněval tak Kyjev, který si v reakci předvolal apoštolského nuncia na Ukrajině.

"Naše vlajka je žlutomodrá. To je vlajka, se kterou žijeme, umíráme a vítězíme. Nikdy nevztyčíme žádné jiné vlajky," napsal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na sociální síti X. Papeže kritizovali i představitelé jiných zemí. 

Svatý stolec se posléze pokusil uvést vyjádření papeže na pravou míru. Podle mluvčího Vatikánu Mattea Bruniho nevyzýval František napadenou zemi ke kapitulaci. Požadoval jen příměří a vyzýval k odvaze vyjednávat. 

Témata: Papež František válka na Ukrajině