Pád letadla v Rakousku: Záchranáři vyprostili vrak, byl v 1500 metrech nad mořem

Rakouská policie, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

28. listopadu 2023 10:43

Rakouské záchranné složky v pondělí na hoře Kasberg vyzvedly trosky malého letadla, které se v oblasti zřítilo během sobotního letu z České republiky. Neštěstí nepřežili čtyři lidé, dva muži a dvě ženy. Podle hornorakouské policie jde nejspíš o Čechy. 

Podle veřejnoprávní ORF byl vrak malého stroje nalezen v lokalitě Ledová jáma, která se nachází v nadmořské výšce kolem 1500 metrů nad mořem. Záchranáře na místo dopravil vrtulník. 

Záchranářům přálo počasí, protože nesněžilo a moc nefoukalo. I tak na místě panovaly složité podmínky kvůli silné vrstvě sněhu, z něhož muselo být letadlo vyhrabáno. Vyprošťování vraku se podařilo dokončit brzy odpoledne. 

Sobotní leteckou havárii v Rakousku s největší pravděpodobností nepřežili čtyři Češi, uvedla hornorakouská policie v nedělní tiskové zprávě. Totožnost obětí, mezi nimiž jsou dva muži a dvě ženy, je však nadále ověřována ve spolupráci s českými úřady. V případu byla nařízena pitva. 

Rakouští policisté ve zprávě informovali, že vyšetřováním zjistili, že malé letadlo vzlétlo z České republiky a bylo na cestě do Chorvatska. Podle dřívějších informací měl stroj startovat ve středočeské Příbrami a mířit na Istrii. 

Rakouský deník Kronen Zeitung už v sobotu napsal, že pátrání po malém letounu trvalo několik hodin. Zapojili se do něj hasiči, záchranáři i policisté za pomoci dvou vrtulníků. V troskách letadla byli nalezeni čtyři mrtví lidé, vyšetřování neštěstí si převzal hornorakouský úřad kriminální policie. 

Policie dále sdělila, že v oblasti panovaly v době nehody špatné povětrnostní podmínky. Panuje proto podezření, že právě z toho důvodu ztratil pilot kontrolu. Počasí komplikovalo i následné pátrání, potíže dělalo především až 70 centimetrů nového sněhu ve strmém terénu. 

Témata: Letecké nehody Policie Rakousko Rakousko