Otrava cuketou v Česku: Lékaři ji řešili poprvé, pacientka skončila na JIPce

Cukety, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

11. října 2023 15:36

Neobvyklý případ mají za sebou lékaři ze zlínské Krajské nemocnice T. Bati. Čtyřiapadesátiletá žena u nich strávila šest dní na JIP po otravě cuketou, konkrétně toxinem cucurbitacin. Ten se může nacházet například v cuketách, lidé by je proto neměli jíst, pokud jsou hořké.

Žena ze Zlína si velkou cuketu připravila s rajčaty a sýrem k zapečení. Zprvu nepociťovala nic zvláštního, a protože jedla sama, nepozastavil se nad chutí jídla ani kdo jiný. "Po snězení asi dvou třetin se mi chuť začala zdát podivně nahořklá," uvedla konzumentka podle ČT24. Jídlo přesto dojedla. Po třech hodinách se dostavily bolesti břicha, křeče a průjem.

Do nemocnice se dostavila již těžce dehydratovaná, lékaři její stav označili za dramatický. Vyšetření na CT prokázalo těžký otok žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech, závěry potvrdily i krevní testy. "Pacientka byla ze zvracení a průjmů tak vyčerpaná, až na chvíli ztratila vědomí," pospal lékař Ilja Ryšavý. 

Stav každopádně neodpovídal infekci ani například gastoenteritidě. Zdravotníci proto nasadili širokospektrální antibiotika. "Pro intoxikaci by svědčila hořká chuť požité zeleniny, obraz postižení hlavně tkání, které byly v přímém kontaktu s toxinem, tedy žaludek, střevo, játra," sdělila mluvčí nemocnice Dana Lipovská. 

Doktor Ryšavý přiznal, že o intoxikaci hořkou cuketou dříve neslyšel. Pacientka jim naštěstí řekla, že ji snědla, proto se tým mohl na tuto možnost zaměřit. "Skutečně jsme pak našli v internetové databázi několik popisů podobných případů otrav," podotkl s tím, že však nikdy nešlo o tak závažný případ. 

Indisponovaná žena se již cítí lépe a o zveřejnění svého příběhu z osvětových důvodů sama požádala. "Podle odborníků může být cucurbitacin přítomen v některých typech zeleniny, například právě v cuketách nebo v jiné tykvovité zelenině," dodala mluvčí Lipovská.

Témata: Zelenina lékaři Zlínský kraj Nemocnice T. Bati