Otevírací doba obchodů o Velikonocích: Tři dny otevřeno, jeden den zavřeno

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

25. března 2024 14:45

Blížíme se k přelomu března a dubna, na který letos vyšly Velikonoce. Jednou z palčivých otázek je každý rok ta, jak mají během svátků otevřeno v obchodech. V následujícím článku se potřebné informace dozvíte. 

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Zároveň jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisejí jen volně.

Tentokrát začne čtyřdenní volno 29. března, na tento den připadá Velký pátek. Následují dva volné víkendové dny, konkrétně Bílá sobota a Velikonoční neděle neboli Slavnost Zmrtvýchvstání Páně. Velikonoce uzavře druhý státní svátek, jímž je Velikonoční pondělí. 

Právě v pondělí budou mít obchody v Česku zavřeno. Od roku 2016 totiž v Česku platí zákon o prodejní době v maloobchodě, jehož hlavním záměrem je úprava prodejní doby v maloobchodě tak, aby byl v prodejnách nad 200 metrů čtverečních stanoven zákaz prodeje ve vyjmenované svátky. 

O víkendu i během předcházejícího pátku ale nakoupíte, protože na Velký pátek se zákonné omezení prodejní doby nevztahuje. 

Témata: Obchody Velikonoce