Otevírací doba obchodů na 28. října: Bude zítra otevřeno?

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

27. října 2023 10:20

V Česko jsou běžně obchody o víkendu otevřené, ale zítra to bude kvůli státnímu svátku jinak. Nakoupit byste si raději měli ještě dnes, velké prodejny se opět otevřou v neděli. 

Den vzniku samostatného československého státu je státní svátek, který každoročně připadá na 28. října. Česko si připomíná události z podzimu roku 1918, kdy vznikl samostatný československý stát. 

V České republice platí od roku 2016 zákon o prodejní době v maloobchodě, jehož hlavním záměrem je úprava prodejní doby v maloobchodě tak, aby byl v prodejnách nad 200 metrů čtverečních stanoven zákaz prodeje ve vyjmenované svátky. 

28. říjen se řadí mezi svátky, kdy musí zůstat zavřeno. Například řetězec Billa ale upozornil na výjimku pro obchody v dopravních uzlech. Sám bude mít otevřené prodejny na Letišti Václava Havla a na hlavních nádražích v Praze a v Brně.

Zákaz prodeje se vztahoval i na předchozí podzimní svátek, kterým byl 28. září Den české státnosti. Obchody naopak budou moci být otevřené 17. listopadu na Den boje za svobodu a demokracii. 

Témata: Obchody