Osmnáct růží za oběti a vraha, bohoslužby i minuta ticha. Česko drží státní smutek

Česko drží pietu za oběti střelby

Autor: Markéta Dosedělová

23. prosince 2023 13:11

Celé Česko dnes drží pietu za oběti masové střelby, při níž přišlo ve čtvrtek o život 14 lidí. Ve 12:00 se rozezněly zvony a začala minuta ticha. Vlajky na úřadech jsou na půl žerdi a lidé si událost připomínají bohoslužbami.

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se dnes konala zádušní mše, kterou slouží pražský arcibiskup Jan Graubner. Ten uvedl, že jsme "všichni v šoku z toho, co se stalo." Bohuslužby se zúčastnil prezident Petr Pavel, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová i předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Lidé na oltář přinesli 18 růží za oběti střelby a jednu za vraha, kterým byl student fakulty. "Jednu růži přidáme i za toho, kdo se nechal zmanipulovat zlem," uvedl Graubner s tím, že láska musí vždy zvítězit nad zlem.

"Všichni se snažíme budovat ráj, ale realita ukazuje, že zlo existuje a nesmíme před ním zavírat oči. Musíme se mu umět postavit, linie mezi dobrem a zlem prochází přes srdce každého z nás," dodal s tím, že ačkoliv používáme komunikační prostředky, tak ztrácíme schopnost být tu skutečně pro druhé. 

Bohoslužby se konají i v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla, v ostravské katedrále Božského Spasitele nebo v Plzni, kde biskup Tomáš Holub spojil událost s dvojnásobnou vraždou v Klánovickém lese. 

V Česku se také držela minuta ticha. Utichla veřejná prostranství i obchody, vánoční trhy doprovází tichá či žádná hudba, a ruší se řada kulturních předvánočních akcí a koncertů. MHD naopak na památku obětí půl minuty zvonily a troubily. Pietu drží také velvyslanectví.

Na náměstí Jana Palacha v Praze se ve čtvrtek odehrál nejhorší případ střelby v historii Česka a druhý nejhorší v EU. Útočník David K vraždil v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Po útoku je 11 vážně zraněných, 8 středně závažně, 5 lehce zraněných a 14 obětí. Střelec následně spáchal sebevraždu. Před činem podle policie zřejmě zabil svého otce na Kladensku a má na svědomí také dvojnásobnou vraždu v Klánovicích.

Témata: střelba na pražské FF UK (21.12.2023)