Oscar Piastri se stal novým vítězem F1: Stalo se tak po výměně pozic

Oscar Piastri

Autor: Zdeněk Tuhý

22. července 2024 0:15

Velkou cenu Maďarska vyhrál 23letý Oscar Piastri z Mclarenu. Bylo to jeho první vítězství, ovšem s hořkou pachu, kdy ho pár kol před cílem pustil kolega Lando Norris, který tak dojel druhý. Třetí skončil Lewis Hamilton z Mercedesu. 

Velkou cenu Maďarska na okruhu Hungaroring ovládly Mclareny, i když první vítězství pro Australana Oscara Piastriho nebylo takové, jaké si představoval. 

Start závodu proběhl hladce bez větších komplikací a kontaktů. Piastri se dostal do čela hned po startu, ale pak přišla odlišná strategie, než měl jeho parťák Norris, kvůli které o vedení přišel. 

Poté vedoucí Norris, který startoval z pole position, dostal do sluchátek od týmu pokyn, aby před sebe pustil Piastriho. Norris dlouho ignoroval pokyny  týmu, ale nakonec tak učinil na hlavní rovince na začátku 68. kola, do cíle zbývala už jen tři kola. 

Piastri se tak stal sedmým vítězem Gran Prix v letošní sezoně, což se naposledy podařilo v roce 2012. 

O další drama se postaral třetí Lewis Hamilton s za ním jedoucím Maxem Verstappenem, který ho několik kol naháněl. Samotný souboj nakonec vyústil v kolizi, kdy Verstappen nedobrzdil do zatáčky, projel kolem Hamiltona a oba se dotkli svými koly, což Verstappena katapultovalo. Pilot Red Bullu nakonec dojel pátý. 

Témata: Oscar Piastri Formule 1